10 февраля 2016 Район 341  0 

АТМАНАЙ СТВОРЮЄ СІЛЬСЬКИЙ ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ


DSC_0030

Говорячи про туризм у Запорізькій області, ми одразу згадуємо величну Хортицю, таємничу Кам’яну могилу, козацтво тощо. Але навіть ми, мешканці Якимівщини, мало знаємо про неймовірну степову красу та не менш цікаву історію рідного краю. Сьогоднішня наша розповідь піде про розвиток екологічного зеленого туризму на території Атманаю.
Спеціально для того, аби дізнатися більше подробиць щодо планів, які втілюватимуться у названій території, ми відправилися на узбережжя Утлюцього лиману та зустрілися із сільським головою Ігорем Сажнєвим та вчителем тамтешньої школи, місцевим депутатом, відповідальним за соціально-економічний розвиток території, Галиною Карабут, які разом із ініціативною групою та депутатським корпусом сільської ради займаються питанням відродження та розвитку туризму у своїй сільській раді.

Саме ці люди разом із не байдужими до рідного краю односельцями і спланували досить цікаву, а головне корисну, програму створення умов для розвитку зеленого туризму у Атманаї.

Як уже ми неодноразово писали, саме Г.Карабут розробила і втілила разом із однодумцями тривалий проект «Фестиваль Арка Миру». А тепер вона розповіла нам про нові плани, суть яких полягає у створенні літнього мовного табору для дітей і молоді у Атманаї, щоб як місцеві, так і приїжджі діти мали змогу збагачувати та закріплювати знання з англійської мови. Адже місцеві школярі позбавлені такої можливості, бо у їхньому навчальному закладі немає вчителя саме цієї іноземної мови. До речі, 2016 рік Президентом України оголошений роком англійської мови. У розрізі цієї програми для викладання будуть залучатися студенти-практиканти, філологи із університетів області.

Дітки вивчатимуть мову по декілька годин на день протягом двох тижнів. У вільний час вони матимуть змогу брати участь у численних гуртках ужиткового мистецтва, заняття у яких проводитимуть атманайські педагоги. Зокрема, усім бажаючим — і місцевим, і приїжджим бабусиним онукам — запропоновано зайнятися ліпкою із солоного тіста, в’язанням гачком, виготовленням народних іграшок-мотанок, квілінгом, орігамі, брати участь у численних спортивно-розважальних іграх та багато чого іншого.

Сільська рада спеціально для проведення гурткових занять виділяє приміщення у будівлі, знаній місцевими як будинок шерифа. Розташована вона навпроти рукотворних будов всесвітньо відомого мандрівника Федора Конюхова. У цій будівлі буде проведено косметичний ремонт, облаштування творчих майстерень.
Крім вже переліченого, планується проводити не тільки для школярів, а і для гостей села екскурсії територією, ознайомлення із місцевими представниками флори та фауни, а найголовніше, кожен матиме змогу купатися у лагідному місцевому морі — Утлюцькому лимані.

Урочисте відкриття цього комплексу відбудеться 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей.

Переваги Атманаю

Здавалося б, Атманай… Що такого незвичного у цьому селі і які у нього переваги перед іншими територіями району, щоб його цікаво було відвідати не лише школярам, а й простому туристу?
Виявляється, переваги такі є, і їх немало. Наприклад, саме тут існує морське степове повітря, теплий мілководний лиман, що дає йому змогу швидко прогріватися, віддаленість від міста, промисловості, екологічні продукти харчування, незнайомі куточки дикої природи, численні представники флори і фауни, занесені до Червоної книги України, і багато іншого.

Також тут залишилися будови колишніх володінь садівника та землероба, француза за походженням, Луї Філібера: склади, садиба, житлові будинки барачного типу, зруйновані пристань, залізнична вузькоколійка, знамениті філіберівські сади і оранжереї.

Більш того, не треба забувати, що саме Атманай є другою домівкою вже згаданого мандрівника Ф.Конюхова. Ним у селі була зведена капличка на честь Святого Миколая, виритий колодязь із свяченою водою Святого Пантелеймона, яким користуються як усі місцеві, так і туристи. А ще тут є своєрідна родзинка села — «Арка миру», яку власноруч разом зі своїми помічниками збудував наш знаний земляк.

Доречно буде сказати, що всього таких арок у нашій державі три, дві з них — у Запорізькій області, і одна — саме у Атманаї. Саме тут на сьогодні відбуваються різноманітні молодіжно-виховні, патріотичні заходи і планується, що саме ця арка стане своєрідним мостом дружби між сходом та заходом.

Де розміститися

Розміщення туристів організаторами сільського зеленого туризму у Атманаї планується у наметовому містечку. Для цього буде виділена спеціально підготовлена територія, де можна бути облаштувати будь-який власний намет, а якщо у вас із різних причин такого немає, то його можна буде орендувати.

Не все так прекрасно і у нашому домі

Звісно, все перелічене досить вигідно виділяє найвіддаленіше село нашого району від інших, але треба бути готовими зустрітися із деякими недоліками цієї території.

Наприклад, у Атманаї немає розвинутої інфраструктури, відсутні заклади харчування, банки та банкомати, не зовсім якісний зв’язок, Інтернет та ін. Але, сподіватимемося, що люди, які хочуть відчути на собі усі переваги саме натурального еко-туризму, будуть готові тимчасово пожити із обмеженням досягнень сучасності, адже суть даного виду туризму полягає у наближенні до матінки-природи.

Можна багато розповідати про красу і неповторність атманайської території, але тільки побувавши тут, можна відчути її унікальність і гостинність місцевих людей. Саме тут, посеред спокою природи, прагнуть утомлені від повсякденної метушні люди відновити душевну гармонію, сили і здоров’я.

Очікувані результати проекту

За рахунок популяризації географічної і історичної цінності нашого краю та творчості місцевих майстринь підніметься рівень зеленого туризму на території ради. Завдяки цьому значно збільшиться коло шанувальників та покращиться матеріальне становище мешканців громади, зросте творчий потенціал підростаючого покоління. Кожен із відвідувачів матиме змогу ознайомитися із інвестиційною привабливістю Атманайської сільської ради. Значно зросте зацікавленість бізнесових структур у інвестиційній діяльності на території Атманайської сільської ради, збільшаться власні надходження до місцевого бюджету.

Довідково: Аби вірно підготовити усі необхідні документи та розробити проект, Г.Карабут брала участь у засіданні «круглого столу» з питань сільського зеленого туризму у Запорізькій області, де була єдиним представником сільської місцевості і Якимівського району взагалі. Вона пройшла курс навчальної програми «Стратегічне планування інклюзії» за сприяння стабільності та безпеці в Україні уряду Великобританії, про що сповіщає отриманий нею відповідний сертифікат, який дає їй право брати участь у грантових програмах міжнародних інвестиційних фондів.

Четвертою сесією сьомого скликання сільської ради були прийняті програми: «Розвитку зеленого туризму на території Атманайської сільської ради на 2016-2017 роки» (на неї виділяється 20 тис.грн. коштів вільного залишку), а також «Створення музейної справи на території сільради на 2016-2017 роки» (50 тис.грн. коштів вільного залишку).

P.S. На шляху до атманайського зеленого туризму усіх сміливців очікує певний екстрим, але в усуненні даної проблеми своє сприяння пообіцяло районне керівництво.

Руслан БАЧУРІН Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.