30 ноября 2015 Район 119  0 

РОЗГЛЯДАЛИСЯ ПИТАННЯ ЩОДО ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД


DSC_0129

Сьогодні в Україні йде демонтаж застарілої системи управління. Новобудова, яку складатимуть спроможні територіальні громади, обіцяє бути комфортною і зручною для своїх мешканців. Отже, процес добровільного об’єднання територіальних громад в Україні набирає обертів. Яка ситуація в Запорізькій області в цілому та конкретно по Якимівському району? Що несуть із собою зміни до Конституції в частині децентралізації? Хто такі префекти? Про це і не тільки у четвер головам сільських та селищних рад, а також активу нашого району розповів директор Офісу реформ у Запорізькій області. Він разом із виконавчим директором Асоціації органів місцевого самоврядування Регіонального центру розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області Олегом Кузьменком та представниками цієї ж асоціації на запрошення Якимівської райдержадміністрації відвідав наш район.
Виступаючи перед учасниками семінару, О.Свистун, у першу чергу, поінформував присутніх щодо того, що таке Офіс реформ, а це група експертів, основним завданням яких є надання всебічної допомоги у процесі впровадження реформ децентралізації та місцевого самоврядування у Запорізькій області.
Далі він повідомив, що реформа місцевого самоврядування — це один із найпотужніших антикорупційних заходів. Мешканці громади більше не будуть спостерігати, як зароблені ними гроші безслідно зникають у центрі, гублячись по дорозі. Мешканці громад зможуть самі вирішувати, витратити зароблені ними кошти на школу, на водогін або на боротьбу із сміттям.
Стосовно Якимівського району О.Свистун повідомив, що, згідно перспективного плану реформи місцевого самоврядування, наш район планується поділити на дві громади — Якимівську та Кирилівську. Детально виступаючий зупинився на Якимівській територіальній громаді, розповівши, що вона буде включати у себе 8 нині існуючих сільських та 1 селищну територію, а саме: Якимівську, Володимирівську, Горьківську, Новоданилівську, Переможненську, Радивонівську, Розівську, Червоноармійську та Чорноземненську. Чисельність населення такої громади складе близько 24 тис. чоловік, із них дітей дошкільного віку — 1,5 тис., шкільного віку — 2614. Площа території цієї громади складе 1011 км2. У неї (громади) є надзвичайно розгалужена інфраструктура: 14 загальноосвітніх шкіл, 10 дошкільних навчальних закладів, 2 заклади позашкільної освіти, 30 закладів культури, 15 ФАПів, 5 амбулаторій та поліклінік, 1 лікарня. Є усі необхідні приміщення для розміщення органів місцевого самоврядування, органів управління об’єднаної територіальної громади. Щодо питань фінансової спроможності, за інформацією департаменту фінансів Запорізької облдержадміністрації, обсяг доходів загального фонду такої громади складе 59 млн. 448 тис.грн. Доходи та зарахування трансфертів із державного бюджету, згідно ст.64, складуть 21 млн. 433 тис.грн. Зростання закріплених доходів після об’єднання громади складе 10,5 млн.грн. або 195%. Базова дотація складе (у випадку об’єднання громади) 5 млн. 829 тис.грн., освітня субвенція — 27 млн. 302 тис.грн., медична субвенція — майже 5 млн.грн.
Прогнозний обсяг видатків загального фонду, розрахований в умовах 2015 року, — 56 млн. 283 тис.грн. Якщо подивитися на баланс бюджетних коштів, тобто доходи мінус видатки, то бачимо, що у такому випадку маємо позитивний показник, а саме 3 млн. 164 тис.грн., або 105% у відсотковому виразі.
Проаналізувавши прогнозні фінансові показники об’єднаної територіальної громади, ми бачимо, що громада є спроможною, оскільки доходи перевищують її видатки. Якщо подивитися на зростання закріплених доходів у розмірі на одного мешканця, то у розрізі населених пунктів ми маємо наступну картину: бюджет смт Якимівка (доход на 1-го мешканця) — 445 грн., а після об’єднання такі доходи зростуть до 880 грн., тобто на 198%. Далі О.Свистун навів приклади по інших територіях майбутньої об’єднаної громади.
Відповідаючи на численні запитання учасників семінару, О.Свистун, говорячи про те, що отримають об’єднанні громади, повідомив: по-перше, громада може прозоро планувати власний розвиток, ставити та виконувати стратегічні завдання, самостійно залучати інвестиції, розвивати економіку, сприяти місцевому підприємництву; по-друге, люди швидко та без бюрократичної тяганини зможуть отримувати адміністративні та соціальні послуги — реєструвати бізнес та майно, отримувати дозволи чи ліцензії, довідки, паспорти, одержувати субсидії, соціальну допомогу тощо.
Реформа передбачає, що громада матиме сучасно обладнані дитячі садки та школу, фельдшерсько-акушерські пункти із кваліфікованими працівниками. Якісними та доступними кожному жителю громади стають дороги, транспорт, водопостачання, водовідведення, газ, освітлення, телефонний зв’язок та Інтернет.
На останок О.Свистун запевнив, особливо сільських і селищних голів району, що на разі запроваджується ефективне самоврядування на обласному та районному рівнях, як цього вимагає відповідна Європейська хартія. Це означає, що ради отримують право утворювати виконавчі органи, які будуть їм підконтрольні та підзвітні. Із запровадженням Конституційних змін земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об’єкти, що перебувають на території громад, підпадають під юрисдикцію територіальних громад та їхніх органів місцевого самоврядування — жодне питання місцевого значення не може вирішуватися без їхньої згоди.
Крім цих, у присутніх було чимало питань стосовно оптимізації шкіл району, транспортного сполучення між населеними пунктами території, проведення тендерів, утримання соціальної сфери та багато іншого. На всі запитання учасники семінару отримали вичерпні відповіді.
Підбиваючи підсумки зустрічі, голова райдержадміністрації Олександр Правосуд сказав: «Суть цієї реформи, як це я розумію, — це змінення системи управління територіями. І якщо зараз стає питання проведення укрупнення та скороченню чиновничого апарату, я як чиновник скажу, якщо це буде мати сенс, то особисто я до цього готовий, аби мати чітку модель управління органами місцевого самоврядування».
Закриваючи семінар, учасники розглянули пропозицію щодо формування делегації від Якимівського району для поїздки до однієї із вже створених та діючих об’єднаних територій, аби перейняти досвід та побачити на власні очі дієвість об’єднання громад.
Одразу по закінченні заходу О.Правосуд разом із представниками Офісу реформ та Асоціації органів місцевого самоврядування у рамках робочого відрядження відправився до Одеської області.
Руслан БАЧУРІН,
Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.