28 сентября 2015 Район 353  0 

ЗНАЙОМТЕСЯ: ЯКИМІВСЬКИЙ РАЙОН (до Дня Якимівського району)


9Rv4OrYpgzA

Якимівський район розташований у південно-західній частині Запорізької області. Центр району — селище міського типу Якимівка. Територія району становить 1,9 тис.кв.км, населення — 34,5 тис. мешканців, із них 19,1 тис. проживають у сільській місцевості.Район межує із Мелітопольським та Веселівським районами Запорізької області, Генічеським та Іванівським районами Херсонської області, на сході і південному сході омивається водами Молочного та Утлюцького лиманів, а на півдні — Азовським морем.
Дно наших лиманів вкрито товстим шаром лікувальних грязей. Води Азовського моря та лиманів багаті на цінні види риб (осетер, білуга, севрюга, піленгас). Зеленою окрасою не тільки нашого району, але й області, є засноване ще у 1840 році Богатирське (Алтагирське) лісництво, загальна площа якого складає 1,5 тис.га. Тут представлені різноманітні, у тому числі й рідкісні та унікальні, види рослинного і тваринного світу, багато з яких занесені до Червоної книги. А цимбохазма дніпровська належить до реліктових, бо існую на землі вже кілька мільйонів років, не змінюючи свого зовнішнього вигляду.
Район перетинають дві автомобільні дороги державного значення — Харків-Сімферополь та Маріуполь-Одеса, які є складовою частиною міжнародної транспортної інфраструктури. Гордістю Якимівського району є також залізнична дорога зі станцією Якимівка. Вона збудована у далекому 1875 році.
Історія народів, які селилися на території району, сягає тисячоліть, про це свідчать кургани бронзової епохи (ІІІ-ІІ тисячоліття до нашої ери). У 1784 році була заснована Таврійська губернія, куди входили і землі нинішньої Якимівщини. Родючі ґрунти ногайського степу приваблювали багато переселенців. Першими ще у 1802 році оселились тут мешканці Тамбовщини, представники релігійної секти духоборів, заснувавши Радивонівку, Горіле, Охрімівку. Пізніше селяни із різних губерній України, а також Білорусі, Прибалтики та Центральної Росії засновують цілу низку великих сіл та хутірських поселень. З’являються німецькі, гагаузькі та болгарські колонії. Край вже наприкінці ХІХ століття стає досить багатонаціональним. Тут є і поміщицькі володіння, і вільні селянські, колоністські і дрібні хутірські господарства. Будуються церкви. Серед них — найстаріша, освячена 1845 року, Анно-Зачатіївська у поміщицькому маєтку (село Ганнівка). Вона ще донині приваблює око тих, хто проїздить повз це село.
Дуже швидко змінюється зовнішній облік степів. Сучасний районний центр, селище міського типу Якимівка, засноване у 1833 році на високому правому березі річки Малий Утлюк. Заснували його сектанти-духобори, мордовські селяни зі Спаського повіту Тамбовської губернії. Селище назвали Якимівкою на честь Якима Колосова — людини, яка займалася питаннями заселення даної місцевості. З часом сюди приходили ще й переселенці з Курської губернії.
Село розвивалось швидкими темпами. У 1854 році в Якимівці на кам’яному фундаменті було зведено дерев’яну церкву і освячено на честь Ікони Казанської Божої Матері. А у 1857 році у селі відкривається початкова парафіяльна школа.
На протилежному боці в заплаві Малого Утлюга добре проглядався ногайський аул Азберда, що в перекладі із тюркської значить «вода, дана богом». Ногайці його остаточно кинули у 1861 році, а вже наступного року до нього прийшли православні гагаузи із Бессарабії, змінивши згодом назву селища на Дмитрівка.
У 1863 році Якимівка стає волосним центром. Змінюється на краще вигляд вулиць, оселяються купці, а згодом підприємці, які сприяють виникненню промислових підприємств. На початку ХХ століття в Якимівці проводиться великий Всеросійський ярмарок. Із 1913 року діє випробувальна станція.
З 1923 року Якимівка стає районним центром, об’єднавши довкола себе землі власне Якимівської, а також Давидівської, Новоданилівської і Охрімівської волостей.
В історію Якимівського району золотими буквами вписані імена 9 Героїв Радянського Союзу, 11 Героїв Соціалістичної Праці, близько 600 орденоносців і передовиків виробництва, двох літературних митців, двох композиторів, близько 20 художників, 5 відомих співаків і співачок, більше 10 вчених у різних галузях науки. Історія часів незалежної України не менш багата відомими особистостями: заслужений журналіст України В.В.Брадов, відомий мандрівник і «Людина планети» Ф.П.Конюхов, 2 естрадні співаки, Почесний ветеран України Г.П.Арестенко. Над вивченням минулого і сучасного рідної землі працюють 5 відомих краєзнавців.
Сьогодні Якимівський район у господарчому відношенні є аграрним. Провідними галузями стали рослинництво та тваринництво.
Візитна картка району — Кирилівська оздоровча зона. На узбережжі теплого Азовського моря розташовані більше 200 лікувально-оздоровчих закладів та баз відпочинку. Із року в рік збільшується кількість відпочиваючих на неповторних піщаних пляжах Кирилівки.
У районі діє 21 загальноосвітня школа, кілька дитячих садків, Якиімвський професійний аграрний ліцей. За ці роки збережена мережа закладів культури, функціонує 21 будинок культури та клуби, 22 бібліотеки, 3 дитячих музичних школи та 3 філії, районний історико-краєзнавчий музей та 8 музеїв села на громадських засадах, збережено 30 пам’яток історії, 1 монументального мистецтва та 59 об’єктів археології (198 курганів).
Прийняті та діють районні програми підтримки розвитку культури національних меншин у Якимівському районі.
7 любительських об’єднань відвідують понад 100 учасників, за останні роки створено 6 нових творчих колективів. Функціонує більше 100 гуртків художньої самодіяльності, в яких більше 1000 учасників. Вісім аматорських колективів мають звання «народний» і «зразковий».
В районі більше 80 майстрів, що займаються декоративно-ужитковим мистецтвом.
В дитячих музичних школах один із найвищих показників охопленості дітей навчанням — більше 450 учнів, з них близько 100 дітей навчаються на пільгових засадах. Вихованці та викладачі шкіл беруть участь у районних культурно-мистецьких заходах, у обласних, республіканських, міжнародних конкурсах та фестивалях.
При Червоноармійській філії Якимівської дитячої музичної школи понад 20 років існує дитячий оркестр духових інструментів, який постійно бере участь у Всеукраїнському фестивалі духової та естрадної музики, у районних та обласних конкурсах і займає призові місця.
Комунальний заклад «Якимівська районна централізована бібліотечна система» є головною інституцією у сфері бібліотечно-інформаційного обслуговування населення району. Бібліотечний фонд складає 236 тисяч примірників.
У районі реалізується Концепція розвитку туризму і курортів. Комунальним закладом «Якимівський районний історико-краєзнавчий музей» запроваджено туристичні маршрути: «Історичне минуле Якимівщини», «Оборонна лінія Ватан», «Вулицями Якимівки».
У смт Кирилівка за рахунок інвестицій ТОВ «Кирилівський Аквасвіт» збудовано Аквапарк, Дельфінарій, кінний театр; діють спортивний та дитячі майданчики, 11 розважальних центрів.

Віктор Гнєдашев,
директор Якимівського районного історико-краєзнавчого музею


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.