9 сентября 2015 Район 187  0 

Бачу ціль, не бачу перешкод!


DSC_0819

Амбітну, але досить реальну ціль на найближчий період намітив собі молодий голова райдержадміністрації Олександр Правосуд. На сході громадян у Чорноземному він заявив про свої наміри поговорити із кожним мешканцем району: не через представників органів місцевого самоуправління, які добре справляються із цією функцією своєї діяльності, а особисто.— Зараз зустрічі проходять у всіх сільських радах, а через пару тижнів знову проїду територіями і, сподіваюся, матимемо для обговорення не тільки проблеми, а й результати. Про деякі із перших зустрічей можу доповісти прямо зараз. (виділити врізкою на сірому фоні) У Атманаї прискореними темпами йде процес масового розірвання договорів оренди із недобросовісним орендарем: чотири пакети документів уже у юридичному відділі райдержадміністрації. На жаль, не всі власники земельних паїв мають на руках оригінали договорів оренди, нелегко йде процес обчислення сум збитків у кожному конкретному випадку. Відповідальні особи юридичної служби РДА із дня на день чекають відповіді від земельної і фіскальної служб. 11 пакетів завершують формувати у сільській раді. Майбутні орендарі готові до сплати судового збору. На етапі завершення — переговори із перевізником стосовно зміни графіку рейсового автобусу на Атманай.
Ці слова голови райдержадміністрації надихнули чорноземненців на відверту розмову. Перш за все на цих зборах селяни піднімали питання недобросовісних розрахунків за оренду землі, тепер із боку Р.Хаджиєва — керівника ФГ «Візард». Селяни принесли розрахунки необхідних, на їхній погляд, розмірів орендної плати із врахуванням змін і доповнень у земельному законодавстві. Селяни не просто розрахували, вони зібрали інформацію від власників паїв із навколишніх сіл і передали керівнику району. Орендар же, за словами присутніх, не тільки не виходить ні на який конструктивний діалог, а ще й шантажує селян затягуванням і перенесенням на кінець року розрахунків за оренду.
Гостро і емоційно обговорювали у Чорноземному питання фактичної ціни на молоко. Просили роз’яснень урядових ініціатив стосовно мінімальної закупівельної ціни на молоко. Навіть ініціювали звернення до народного депутата України С.Валентирова із цього питання.
Про вугілля на цьому сході говорили більш виважено, ніж на попередніх, але теж дуже емоційно. «Мене усі запитують, чому я схудла. А хіба я можу на свою пенсію купити і вугілля, і ліки, і їжу? А ще й зуби повипадали, і коштів їх вставити не передбачається?» — говорила із слізьми на очах сухенька бабуся із четвертого ряду.
Почувши від чорноземненців, що по селу гуртовики возять вугілля по 2700 гривень, Олександр Правосуд пообіцяв одразу після повернення із відрядження провести переговори із бердянськими поставниками на предмет зниження ціни на їхнє вугілля (зараз голова О.Правосуд у складі делегації від Запорізької області поїхав до Польщі переймати досвід ефективного проведення об’єднання громад. прим. автора).
На сході молоді матусі із села Шевченко піднімали питання забезпечення шевченківської дітвори дитячим садком і, відповідно, дошкільною освітою. Голова взяв питання на особистий контроль і резюмував: із 1 січня наступного року заклади освіти переводяться на баланс району. При формуванні районного бюджету на наступний рік питання підвозу дошкільнят до дитячих садків буде враховано, бо це стосується не тільки Чорноземненської ради.
На запитання про дороги керівник району повідомив присутнім, що дорожники вже закінчують ямковий ремонт на ділянці дороги Якимівка-Новоданилівка-Червоноармійське і відразу ж переходять у напрямку на Петрівку через Ганнівку, а потім підуть на Максима Горького. Додатково із підрядною організацією погоджено питання ремонту двокілометрового відрізку дороги на Володимирівку. Розсудливі селяни одразу ж підняли питання контролю над якістю ремонту доріг, бо ж просто засипаний і не втрамбований бітум за пару тижнів виб’ється колесами автомобілів.
— Мелітопольська бригада Жавжарова працює із катком, але у разі якихось змін не на краще інформуйте сільраду або мене особисто, — рекомендував присутнім Олександр Правосуд.
Загальною проблемою сільської території знову стало упереджене ставлення до нарахування субсидій, тому в.о. начальника управління соціального захисту населення Г.Д.Корольова розповіла про загальні умови надання субсидій, повідомила, що відтепер допомагати із оформленням субсидій на селі будуть не тільки уповноважені особи сільських рад, а й місцеві листоноші. Після загальних зборів Галина Дмитрівна надавала вичерпні відповіді стосовно субсидій усім бажаючим у індивідуальному порядку. Більше десятка осіб скористалися можливістю отримати індивідуальні консультації начальника районного відділення Держземагенства у Якимівському районі М.О.Шпигановича.
Голова райдержадміністрації О.Правосуд по закінченні сходу громадян встиг провести ще й особистий виїзний прийом. Індивідуальних питань практично не було, але керівники місцевих закладів просили допомоги у вирішенні виробничих проблем: В.О.Шанцев і С.В.Романчук, відповідно керівник і бухгалтер місцевого комунгоспу, який надає послуги із водопостачання, підняли питання ціни на електроенергію для комунальних господарств, постійного відключення їхнього господарства від енергопостачання і нарощування боргів споживачами за використану воду. Окремо постало питання чи то буріння у Петрівці нової свердловини із питною водою, чи то чищення старої, яку три роки назад чистили і гарантували рік безперебійної експлуатації. Вона пропрацювала три роки, і тепер є перебої у водопостачанні.
Із директором Петрівської школи З.В.Поточняк керівник району обговорив питання подальшого функціонування цієї малокомплектної школи (34 учнів і 10 педагогів), бо дуже важко всьому колективу зосередитися на роботі, коли часто надаються протилежні вказівки. Художній керівник місцевого будинку культури О.О.Шуть підняла питання збільшення штату, тим більше, що є підходяща кандидатура. М.М.Мосендзов просив допомоги із виділенням земельної ділянки під ведення підприємницької діяльності.
Р.S. на момент, коли верстався номер, редакції стало відомо, що одна власниця паю принесла до сільради пакет документів із бажанням подати заяву на розірвання договорів оренди із недобросовісним орендарем. Цікаво — це перша ластівка для фермера чи тільки одна особа прийняла для себе відповідальне рішення?


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.