28 августа 2015 Район 80  0 

Ми націлені на те, щоб допомагати людям


DSC_0033Ці слова голови райдержадміністрації О.Є.Правосуда стали лейтмотивом сходу громадян у Атманаї. Більше семи десятків представників територіальної громади зібралися у сільському будинку культури, щоб обговорити із сільським головою І.С.Сажнєвим і очільником району нагальні питання території.Договори із недобросовісними орендарями треба розривати.
До людей у село молодий голова приїхав ретельно підготовленим і з конкретними пропозиціями. Достеменно вивчивши питання регулярної несплати орендної плати орендарем ПП Бессарабом із Запоріжжя, накопичення ним же заборгованості зі сплати податків до місцевого бюджету, Олександр Євгенович запропонував пайщикам допомогу і юридичний супровід під час вирішення цивільно-господарського спору у судовому порядку. Адже сумна практика переписки атмайнайців із правоохоронними органами не дала практичних результатів. Як стало відомо, на сьогоднішній день у обробітку приватного підприємця із Запоріжжя на території сільської ради перебуває більше чотирьох сотень гектарів ріллі. Протягом останніх трьох років він не платив орендну плату і накопичив майже 200 тисяч боргів до місцевого бюджету. На контакт ані із пайщиками, ані із представниками сільської ради не виходить, землю, найімовірніше, передав у суборенду.
На зборах пайщики заявили про рішучий намір розірвати договірні відносини із недобросовісним орендарем. Однак на заваді постають різні складні питання: фінансового плану (судовий збір), представництво у суді і, що робити із вивільненою землею. Хто її оброблятиме?
І до цього питання був готовий голова райдержадміністрації О.Є.Правосуд — на збори у Атманай він запросив представників трьох найбільших сільськогосподарських підприємств, які обробляють землі Атманайської сільської ради. Проблемне земельне питання на зборах разом із громадою вирішували керівник ТОВ «Агро-Давидівка» А.М.Тиховод і керуючий цього товариства О.Ю.Чекір, директор ТОВ «Атманай» С.О.Галицький та представники ТОВ «Мелітопольська черешня».
На зборах голова РДА пропонував різні варіанти вирішення проблемних питань власників земельних ділянок, із яким не розраховується ПП Бессараб, у тому числі і фінансових: перед сільгосптоваровиробниками піднімалося питання надання авансових платежів майбутнім орендодавцям на підставі договорів про наміри, адже весь процес законного розірвання договорів справа не одного дня і не «копієчна».
Зима скоро
На зустріч із атманайською громадою разом із головою райдержадміністрації приїхали його перший заступник К.Б.Ніконоров, в.о. начальника Якимівського управління соціального захисту Г.Д.Королькова і заступник начальника відділу районного центру зайнятості О.Д.Терещенко. Після тематичних виступів посадовців атманайці засипали їх запитаннями. У ході бурхливого обговорення прикметним став упереджений висновок селян, що мовляв оформленням субсидій не варто займатися, бо її «все рівно не призначать». Хоча статистика доводить протилежне: у поточному році 29 мешканців ради звернулося до управління за призначенням субсидій – 22 її призначено, у результаті обчислення розміру доходу членів 7 сімей нульовий розмір субсидій. У таких випадках резонним постає питання декларування доходів осіб, які офіційно не працюють, а ведуть одноосібне господарство — найчастіше здають молоко. Жінки (їх на зборах було майже 80%) обурювалися, що підчас обчислення розміру субсидій управлінням враховується валовий дохід від здачі молока, зовсім не враховуючи затрати на утримання тих самих годувальниць. Зауваження на перший погляд ніби то слушне. Однак, документи про доходи селяни подають на підставі різних довідок, а не задекларувавши до 1 квітня кожного року свої доходи і витрати за попередній період, власники чи то підсобного господарства, із якого нині живе переважна більшість сільського населення, чи то від самостійно оброблюваних паїв і земельних ділянок для ОСГ, не зможуть, ні в який інший спосіб, «показати» власні затрати на отримання жодної літри молока. Після всіх виступів-викриків атманайці таки прийшли до висновку, що перш ніж безапеляційно заперечувати недоцільність подачі заяв на субсидію, таки краще звернутися за її призначенням, а потім робити висновки. Тим більше, що для цього треба звернутися до уповноваженої особи у власній сільській раді.
Уважно слухали присутні інформацію про громадські роботи безробітних, які стоять на обліку у РЦЗ. Статистика говорить сама за себе: у середньому за рік із ради на обліку стоїть 13 осіб, на громадські роботи погоджуються лише 3. Сільський голова І.С.Сажнєв і представники центру зайнятості настоюють на тому, що це додатковий заробіток для безробітних і коштів достатньо для значно більшої кількості осіб, та от бажаючих немає.
Дуже емоційно обговорювались питання ремонту доріг. Фраза «У нас дороги із року в рік ремонтують тільки до Давидівки» стала у селі крилатою. Особливе місце у обговоренні посіло питання заміни «повидавшего виды» старенького ПАЗика, який курсує між Мелітополем і Атманаєм. Конкретно ці питання голова райдержадміністрації пообіцяв обговорити із керівниками обслуговуючих організацій: Д.В. Жавжаровим і О.Ю.Шпелевим.
Після загальних зборів О.Є.Правосуд встиг провести ще й особистий прийом голови райдержадміністрації. У атманайців знайшлися ще питання для індивідуального обговорення. Вони стосувалися призначення соціальної допомоги багатодітній сімї і розірвання договірних відносин із орендарем.
Сільський голова І.С.Сажнєв на зборах оприлюднив роз’яснення Якимівського РЕМу стосовно питання надання пільгових кіловат-годин мешканцям ради, із яким попередньо масово зверталися до сільської ради односельці
Довготривалою і досить результативною була ця поїздка. Слідкуйте далі за нашими публікаціями.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.