9 июня 2015 Страна 70  0 

Для виїзду з Криму і в’їзду в Крим із материка негромадянам України потрібен буде дозвіл


Іноземці та особи без громадянства можуть в’їжджати в окупований Крим та виїжджати з нього на материкову частину України за паспортним документом та спеціальним дозволом.

Це визначено Порядком в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженим постановою Кабінету міністрів №367 від 4 червня цього року.

5c5a22d335c586c564e3875569d822411401671385

Громадяни України можуть в’їжджати в окупований Крим і виїжджати з нього з будь-яким документом, визначеним статтею 5 закону «Про громадянство України» чи статтею 2 закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Громадян України, яким ще немає 16 років, пускатимуть за наявності проїзного документа дитини або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, із яким їдуть. Дані про неповнолітніх іноземців або осіб без громадянства до 18 років вносяться до спецдозволів, виданих їхнім батькам або представникам.

Спеціальний дозвіл видається в разі:

1) проживання на тимчасово окупованій території близьких родичів чи членів сім’ї іноземця або особи без громадянства, що підтверджується документами, виданими уповноваженими держорганами України;

2) розташування на окупованій території місця поховання близьких родичів або членів сім’ї, що підтверджується відповідними документами;

3) смерті близьких родичів або членів сім’ї, що проживали на окупованій території України, що підтверджується відповідними документами;

4) наявності права власності на об’єкти нерухомості, які розташовані на окупованій території;

5) необхідності участі у забезпеченні захисту національних інтересів України з метою мирного врегулювання конфлікту, звільнення території України від окупації чи з питань гуманітарної політики (за клопотанням або погодженням з МЗС);

6) необхідності здійснення дипломатичних та консульських функцій, зокрема в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (за клопотанням або погодженням з МЗС);

7) здійснення регулярних поїздок на тимчасово окуповану територію України, пов’язаних з трудовою діяльністю працівників залізниць.

Спеціальний дозвіл оформлюють територіальні органи Державної міграційної служби за місцем перебування іноземця чи особи без громадянства. У них є 5 робочих днів на видачу спецдозволу чи відмову у видачі.

Спецдозвіл із фотокарткою і печаткою може бути одноразовим чи багаторазовим, термін його дії не може перевищувати дозволений строк перебування іноземця чи особи без громадянства в Україні.

Спеціальний дозвіл для багаторазового в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї видається на 1 рік тим, хто регулярно їздить до Криму в державних справах, залізничникам, а також іноземцям чи особам без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання в Україні і місце проживання яких зареєстровано в АРК.

У порядку, затвердженому Кабміном, прописано перелік документів, необхідних для отримання спеціального дозволу для в’їзду в анексований Крим і виїзду з нього, а також можливі причини відмови у наданні такого дозволу.

Для отримання спецдозволу треба подати: заяву; паспортний документ; документ, що підтверджує перебування в Україні на законних підставах; копію сторінки документа з особистими даними з перекладом на українську; документи, що підтверджують мету в’їзду на окуповану територію; документ, що підтверджує достатність фінансового забезпечення для перебування в Україні; три фото 3,5х4,5.

За порушення порядку в’їзду на окуповану територію та виїзду з неї особи притягуються до відповідальності.

Джерело: Українська правда.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.